Casus

Je krijgt samen met je collega ’s avonds een melding van een eenzijdig ongeval op een provinciale weg. Bij aankomst staat het verkeer helemaal stil, maar je neemt toch alle maatregelen van het incidentmanagement om veilig te kunnen werken. Het slachtoffer is zelf uitgestapt. Een omstander vertelt jullie dat de auto moest wijken voor een overstekend dier, toen is gaan tollen en verschillende objecten heeft geraakt. Uiteindelijk is de auto tot stilstand gekomen met de voorkant tegen de boom. Bij de beoordeling van het ongevalmechanisme tref je het volgende interieur aan van de auto, zoals op de foto weergeven is.

 

 

Het slachtoffer loopt rond en vertelt je dat ze 34 weken zwanger is. Het slachtoffer praat, heeft geen

hoorbare ademhaling en niets in haar mond. Ze ademt 22 keer per minuut en is erg geschrokken. Bij het

doorademen heeft ze pijn rechts op de thorax. Ze heeft normaal ademgeruis aan beide zijde. Beide

thoraxhelften komen symmetrisch omhoog. De saturatie is 96%. Het slachtoffer heeft een normale kleur,

maar dat is in het donker lastig te beoordelen. De vrouw heeft een krachtige radialis pols van 88 p/min.

De buik van het slachtoffer is niet hard of (druk)pijnlijk. Ook bij compressie van het bekken wordt geen pijn

ervaren. Ze heeft een wond aan haar rechter wenkbrauw. Ze klaagt over pijn bij haar jukbeen en forse pijn

aan haar rechter knie. Ze komt wat geagiteerd over en wil eigenlijk naar huis. Ze klaagt niet over pijn in de midline van de wervelkolom.

 

 

Ik zal nu een aantal vragen stellen waar jullie over na mogen denken.

 

1) Op welke plaats heeft de aanrijding plaats gevonden? Waar leid je dit van af? Klopt dit met de stand van de autoradio en de scheur in de voorruit?

2) Is de scheur in de voorruit van binnenuit of van buitenaf veroorzaakt?

3) Welke voorwerpen mis je in de auto?

4) Verklaar de pijn in de rechter knie van het slachtoffer?

 

Later op de site zal ik het antwoord geven op bovenstaande vragen

 

Waarom vervoer je een stabiel zwanger trauma slachtoffer naar het ziekenhuis?

Dit doe je ter controle van het ongeboren kindje, de moeder voelt het niet meteen als er iets mis is met je kindje. Door de stres en de klap kunnen de vliezen breken of kan de vrouw weeën krijgen. Ook kan de vrouw een bloeding hebben in de baarmoeder die we niet meteen opmerken maar die wel levensgevaarlijk kunnen zijn voor zowel moeder als kind. Dus dit is dan ook meteen het antwoord op de vraag of ik deze patiënt zou vervoeren ja dus. Wat ik er ook nog aan toe wil voegen is dat ze een wond aan haar wenkbrauw heeft pijn aan haar jukbeen en dat ze wat geagiteerd reageerd, de wond en de pijn is weaarschijnlijk te verklaren door de spiegel die niet meer op zijn plek zit hier heeft mw. waarschijnlijk hard tegenaan gestoten. Dus ook dit is voor mij een extra reden om mw. mee te nemen. Ik zou niet met scoop and run naar het ziekenhuis gaan, mw. is hemodynamisch stabiel en er is op dit moment geen noodzaak tot spoedtransport.

 

Behandeling:

Omdat de vrouw in deze casus hemodynamisch stabiel is zou ik haar alleen wat o2 geven 4 ltr omdat het toch een trauma is en zowel de vrouw als het kind kan wel wat extra zuurstof gebruiken. Als de moeder in shock is geef je 15 ltr o2 om zowel in de zuurstofbehoefte van de moeder als het kind te voorzien. Ik zou de moeder wel een waakinfuus geven omdat ze toch best wel een tijdje kan bloeden in de baarmoeder zonder dat ze er last van heeft. Is de vrouw nou al wel in shock is geef je veel vulling omdat je zowel voor de moeder als het kind moet zorgen. Ik zou in deze casus geen pijnstilling geven ze roept het niet uit van de pijn en om te zorgen dat we de klachten niet verbloemen geef ik niks. De vrouw zou eventueel wel fentanyl, ketanest en dormicum mogen hebben ondanks dat ze zwanger is.